Fotograferingen

Vad händer då före/under/efter fotograferingen?

Fotograferingen

Alla fotograferingar ser olika ut men här nedan skriver jag lite hur det generellt brukar se ut före/under/efter en fotografering. Jag skickar även ut ett informationsblad via mejl som ni kan läsa några dagar innan fotograferingen hos mig.

fotograf guldstunder Avesta

Före fotograferingen


När du har bokat en fotografering hos mig så får du ett bekräftelsemejl att jag har tagit emot din bokning. Efter det så bestämmer vi datum (oftast preliminärt vid utomhusfotografering då vi inte kan styra hur vädret blir) Jag skickar även ut ett litet informationsblad till dig som kan vara bra att läsa dagen innan fotograferingen. Några saker som är bra att tänka på inför fotograferingen är att inte ha några hårsnoddar runt handleden då det lätt kan bli fula märken som kan vara svåra att redigera bort i efterhand. Jag lånar ut klänningar & barnkläder om ni skulle vilja låna det under fotograferingen men om ni vill ha egna kläder så kan det vara bra att tänka på att ha neutrala färger på kläderna & inte för skrikiga färger. Ni får självklart sminka er innan fotograferingen men tänk på att inte ha för mörk sminkning runt ögonen då det kan vara svårt att se ögonen så det ser ut som att ni blundar på bilderna. Bästa är att bara sminka sig med mascara & eyeliner men ni får absolut sminka er mer om ni vill det men inte för överdrivet bara. Tänk även på att äta något innan fotograferingen så ni har ett jämnt blodsocker. 

Under fotograferingen


När vi sedan träffas och ska fota så har jag redan valt en fin plats (om vi inte kommer överens om något annat eller om vi tar bilderna i studion.) Om ni själva har en favoritplats som ni skulle vilja att jag fotar er vid så kommer jag mer än gärna dit & fotar er. Jag är inte omöjlig när det gäller att åka en bit för att föreviga era guldstunder ihop! Vi tar sedan bilder i ca 45-60 minuter. Det går bra att ta pauser mellan bilder om ni så önskar. Jag försöker hitta fotoplaster så nära vägar/gångbanor som möjligt så om du är gravid och blir fotograferad så försöker jag undvika att du ska överanstränga dig under fotograferingen. Jag har själv varit gravid så jag vet hur jobbigt det kan vara att gå i skogen tex. 

Men då jag bäst tycker om när det ser naturligt ut så kommer jag inte vara den som säger åt dig att le eller se glad ut utan jag försöker få fram ditt riktiga leende. Jag försöker få en sån bra stund som möjligt och att vi ska ha roligt under själva fotograferingen. 

Efter fotograferingen

När vi sedan har tagit bilderna och vi alla känner oss nöjda så får ni skriva på ett avtal där ni bland annat godkänner att jag får publicera bilderna på er på mina sociala medier osv. Ett smakprov ifrån fotograferingen lägger jag oftast upp 1-2 dagar efter fotograferingen på mina sociala medier (Facebook & Instagram) & efter ca 1-2 veckor får ni en länk utav mig på eran mejl där ni sen kan se alla bilder. Där favorit markera ni sedan era bilder som ni vill ha. I erat bildgalleri kommer bilderna ha min logga över sig. Loggan kommer inte finnas på bilderna när jag sedan skickar dom som ni har valt. Jag har valt att ni kunder inte ska få någon logga nere i hörnet på era bilder utan jag vill att ni istället anger mig som fotograf när ni visar bilder som jag har tagit. Jag hoppas ni respekterar detta! Erat bildgalleri kommer vara öppet för urval i 1 vecka. Ni får inte ta screenshot på bilderna ifrån erat webbgalleri utan ni köper sedan till det bilder ni mest har förälskat er i! Jag skickar sedan bilderna till er mejl via programmet wetransfer efter jag har fått in betalningen ifrån er, där kan ni lätt ladda ner bilderna digitalt. Vill ni sedan köpa till tavlor eller utskrifter så kan ni bara höra av er till mig då jag även kan fixa det.

Vill du veta mer om en specifik fotografering?

Så som gravidfotografering eller nyföddfotografering? Skriv in dina uppgifter så skickar jag mer information till din mejl.

Vanliga frågor

Vad är ett webbgalleri för något?

Ett webbgalleri är en plats där alla era bilder är samlade på ett & samma ställe. Det är bara ni som kommer ha tillgång till bilderna & ni kommer själva kunna välja vilka bilder ni vill ha genom att hjärtmarkera era favoriter. När ni får ett mejl om att era bilder är klara så får ni en länk där ni kan gå in på & detta är alltså ert personliga webbgalleri. Jag kommer även skriva där hur man gör om det är någonting som är oklart. Skulle det ändå vara något ni funderar över så är det lättast att bara mejla till mig info@guldstunder.se eller skriva till mig på Facebook.

Men om vädret inte är fint när vi ska fota,vad gör vi då?

Då jag oftast bara preliminär bokar mina fotograferingar så räknar jag med att det kan bli regn eller dåligt väder så om det skulle bli spöregn eller snöstorm det datum som vi har bokat så bokar vi bara om (oftast 2-3 dagar efter det preliminära datumet). Det viktigaste för mig är att ni kunder blir nöjda.

Vad ska vi ha på oss?

Om ni inte har några egna kläder till tex gravidfotograferingen så har jag några klänningar/ tröjor att låna ut. Annars om man själv har en klänning som man tycker är jätte fin så får man självklart ta med den och ha den på sig. Är ni par som ska fotas så rekommenderar jag er att ta ''liknande'' kläder i färgerna och helst inte randigt/rutigt eller skrikiga färger som sticker ut utan mer neutrala och varma färger.

Men jag är inte så van framför kameran

Lugn, de flesta som kommer till mig är inte så vana framför kameran. Jag kommer säga till om ditt hår ser konstigt ut eller om klänningen sitter lite konstigt så det behöver du inte oroa dig för. Jag kommer även skicka ut en ''bra att veta inför fotograferingen'' mejl till dig som du i lugn och ro kan läsa igenom, helst dagen innan själva fotograferingen. Mitt mål är att du ska känna dig så naturlig som möjligt framför kameran och att vi ska ha en trevlig stund tillsammans.

Vilken vecka brukar du vilja fota gravidfotograferingen?

Absolut tidigast brukar jag säga är v32 men senast v 38. Vi bestämmer tillsammans vilken vecka som passar för just dig. Jag har fotot gravida i v40 där barnet har fötts dagen efter fotograferingen och det var verkligen tur att vi hann med fotograferingen så jag tycker att man hellre bokar i tid än att vara ute i sista sekund så inte bebisen hinner komma.

Hur gammal ska en nyfödd vara vid fotograferingen?

Jag vill helst att den nyfödda ska vara mellan 7-14 dagar för att få till den där nyföddskänslan med de små skrynkliga händer och fötterna. Jag fotar mest de nyfödda inne i små korgar eller lådor. Just nu erbjuder jag även handvirkade små mössor till den nyfödda att ha på sig under fotograferingen. Denna fotografering tar mellan 1- 2 1/5 timme beroende på hur bebisen är. Om den vill vara vid er föräldrar ett tag och somnar vid er så går det alldeles utmärkt, jag är inte den som skyndar på något utan vi tar det i den takt det kommer och ser hur bebisen mår och är för dagen.

Fotar du även djur?

JA, jag fotar även era husdjur! Då jag just nu har mest inriktning på gravida & nyfödda så blir det mest att jag fotar det men självklart fotar jag även era husdjur! Jag är själv en riktig djurvän så jag skulle tycka det var jättekul om jag fick föreviga era små älsklingar också!